Waarom een verzekering tegen cyberrisk en fraude afsluiten?

ICT vormt meer en meer de ruggengraat van elke onderneming. Een goed werkende computeromgeving is dan ook cruciaal, maar er zijn risico’s aan verbonden. Cyberrisico’s ontstaan via een aanval van buitenaf of door een menselijke fout.

Worden er data van je bedrijf beschadigd of gestolen? Dan is dat in 75% van de gevallen te wijten aan een menselijke fout. Kunnen jij en je medewerkers vanop afstand inloggen in je mail of op je server? Dan hebben criminelen een potentiële ingang. Ook het falen van je ICT-systeem zelf zorgt vaak voor economische schade, aangezien je niet kan verderwerken.

Wat als gegevens van je klanten plots openbaar worden door een cyberaanval? Dan treden de verplichtingen en sancties van de Europese Privacyrichtlijn in voege en die kunnen aanleiding geven tot torenhoge boetes. In al deze gevallen is een verzekering tegen cyberrisk en fraude een interessante bescherming.

Welke risico’s dekt een verzekering cyberrisk?

De polis verzekert de gevolgen van een cyberaanval. Denk daarbij aan de beschadiging van hardware en software. Ook verlies en diefstal of beschadiging van data zijn gedekt, net als de kosten voor het herstel ervan.

Ook als de ICT-problemen zorgen voor omzetverlies of reputatieschade aan je bedrijf kan je een beroep doen op deze verzekering. En moet je jezelf verdedigen tegen claims van je leveranciers, klanten of derden in deze context? Dan zijn ook die kosten verzekerd. Zelfs de kosten van een afpersingscoördinator of advocaat om je gegevens terug vrij te krijgen zijn verzekerd.

Extra weetjes over cyberrisk en computerfraude

31% van de cyberaanvallen is gericht tegen bedrijven met minder dan 250 werknemers.


60% van de KMO’s die het slachtoffer waren van een ernstige cyberaanval overleefde het niet.


Zorgen de ICT-problemen voor verlies of diefstal van gegevens? Dan gebeurt dat in 85% van de gevallen bij KMO’s.


Ben je het slachtoffer van een cyberaanval?


Bel dan het noodnummer vermeld in je polis. Het Cyber-Response Team probeert direct de aanval stop te zetten en herstelt daarna de schade. Ze staan ook in voor de beperking van uw aansprakelijkheid en de bescherming van uw reputatie.

  • Hidden