Waarom een verzekering alle bouwplaatsrisico’s afsluiten?

Ga je een bedrijfspand bouwen of verbouwen? Ben je zelf aannemer of actief in de bouwsector? Dan kan je voor je bouwwerken een soort omniumverzekering afsluiten. Ook afbraakwerken die eerst gebeuren, kunnen mee verzekerd worden.

Het grootste voordeel van een ABR-polis is dat er bij schade niet naar een aansprakelijke partij moet worden gezocht. De polis vergoedt de schade en zal die niet terugvorderen op de betrokken partijen.

Met een ABR-verzekering voorkom je dus dat je werf wordt stilgelegd na vaak lange juridische discussies tussen aannemers, onderaannemers, architecten en anderen om uit te zoeken wie aansprakelijk is.

De verzekering beschermt zowel de eigenaar of bouwheer als de bouwpromotor, de aannemer, architect, ingenieur, veiligheidscoördinator … Alle schade die veroorzaakt wordt aan de nieuwbouw of de verbouwingen is gedekt conform de polisvoorwaarden. Ook de aansprakelijkheid tegenover derden, zoals de buren, kan je opnemen in de polis.

Welke risico’s dekt een ABR-verzekering?

 Blaast een storm een past gemetste muur omver? Of botst de kraan van een aannemer tegen de gevel? Met een ABR-verzekering is schade aan een gebouw in oprichting of verbouwing gedekt. Maakt de ingenieur, aannemer or architect een teken-, reken- of ontwerpfout? Ook dat is verzekerd onder de ABR-polis.

Ook aansprakelijkheid ten opzichte van derden en buren is gedekt op basis van het Burgerlijk Wetboek. Zowel de gewone aansprakelijkheid – artikel 1382 – als burenhinder – artikel 544 –  zijn gedekt.

Download hier de informatiefiche voor het aanvragen van een ABR-polis.

Extra weetjes over de ABR-verzekering

Een goede ABR-polis loopt tijdens het hele bouwproject. Dat is tijdens het bouwen zelf (de bouwperiode) en in de 12 maanden erna (de onderhoudsperiode).


Denk maar aan schade die ontstaat tijdens kleine afwerkingen die nog moeten gebeuren na de bouwperiode.

Er kan ook een dekking voor je bestaand pand voorzien worden. Bijvoorbeeld als je een handelsruimte wilt uitbreiden.


Dan kan zowel het bestaande pand als het nieuw gedeelte in omnium gedekt worden.

De premie geldt niet jaarlijks maar wel voor de hele bouwperiode


De bouwperiode kan bijvoorbeeld 15 maanden duren en de onderhoudsperiode nog eens 12 maanden.

  • Hidden