Waarom een polis verenigingsleven afsluiten?

Ben je actief in een vereniging die op regelmatige basis samenkomt? Denk bijvoorbeeld aan je hobbyclub, de sportclub van je kind of een VZW waarin je actief bent? Als je deel uitmaakt van het bestuur, dan heb je een aantal verantwoordelijkheden. Vaak zonder dat je het weet.

Wat als er een ongeval gebeurt tijdens een benefietavond ten voordele van je vereniging. Is je eigen aansprakelijkheid als bestuurder en die van je vereniging voldoende verzekerd? En heeft de vereniging ook rechtsbijstand om zich te verdedigen tegen schadeclaims van anderen?

Wat met de aansprakelijkheid van de leden onderling? Zijn zij ook ten opzichte van elkaar verantwoordelijk? Een verzekering verenigingsleven brengt hier duidelijkheid in.

Welke risico’s dekt een polis verenigingsleven?

Zowel de bestuursleden als alle actieve leden kunnen verzekerd worden voor hun aansprakelijkheid tegenover derden. Ook de aansprakelijkheid van de leden onderling is mee opgenomen.

Daarnaast zijn ook andere zaken gedekt. Wat als een van de leden een ongeval heeft tijdens de jaarlijkse barbecue of opendeurdag? Of als hij een ongeval heeft op weg naar huis van een vergadering? Ook dat is verzekerd.

Extra weetjes over aansprakelijkheid als vzw of vereniging

De polis verenigingsleven geldt op jaarbasis, niet voor éénmalige of tijdelijke evenementen.


Daarvoor bestaat een evenementenpolis.

De aansprakelijkheid als bestuurder van een vereniging gaat soms ver. Denk maar aan de karnavalisten van Aalst.


Na een magazijnbrand moesten de bestuurders ieder voor meer dan 10.000 euro van de kosten opdraaien.

Vrijwilligersorganisaties vallen onder een specifieke wetgeving.


Informeer gerust naar de polis vrijwilligersorganisaties en de aanvullende dekkingen die speciaal hierop zijn afgestemd.

  • Hidden