Waarom een BA & rechtsbijstandverzekering voor je auto afsluiten?

Wettelijk gezien is het verplicht om een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) af te sluiten voor je auto, bromfiets of camionette. Als je een ongeval veroorzaakt waarbij de tegenpartij schade heeft, ben jij aansprakelijk. Met de BA-verzekering ben je voor die schade verzekerd.

Omgekeerd is het soms ingewikkeld om een vergoeding te krijgen van iemand die jou schade berokkent. Zo kan er discussie ontstaan over wie in fout was of kan er een meningsverschil ontstaan met de hersteller van je auto. In zo’n geval kan juridische bijstand belangrijk zijn en daarvoor bestaat de rechtsbijstandverzekering.

Welke risico’s dekt een verzekering BA?

Met de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid ben je gedekt voor schade aan derden. Denk daarbij aan blikschade, schade aan gebouwen of lichamelijke schade.

Welke risico’s dekt een rechtsbijstandverzekering?

Moet je schade terugvorderen van de tegenpartij? Dan krijg je juridische bijstand. Je bent ook verzekerd voor contractuele geschillen zoals bij de aankoop van je auto en voor strafrechtelijke zaken. Denk daarbij aan een dagvaarding na overdreven snelheid. Of onenigheid in specifiek situaties zoals de inschrijving van je auto of bij de technische keuring.

Bekijk ook onze omnium verzekering.

Extra weetjes over BA & rechtsbijstand

Bij een rechtsbijstandverzekering kan je zelf je advocaat kiezen.


Procedurekosten worden via een degelijke rechtsbijstandverzekering terugbetaald tot 100.000 euro.


Met een ongevallenverzekering bestuurder ben je ook verzekerd voor lichamelijke letsels bij een ongeval waarbij jij in fout bent.


Meer over de ongevallenverzekering bestuurder.

Ook je aanhangwagen moet goed verzekerd zijn.


  • Hidden